SME مخفف Small and medium-sized enterprises (SMEs) یا کسب و کار های کوچک و متوسط است. این دسته از شرکت ها نقش بسیار مهمی در اقتصاد مدرن ایفا می کنند. در بیشتر موارد در  SME ها، مدیران عامل همان بنیان گذران، مالکان و مدیران این دسن از شرکت ها هستند. یک مدیر عامل نیاز دارد به طور استراتژیک زمان، انرژی و دارایی خود را برای هدایت SMEs اختصاص دهد چون دلیل تمامی شکست ها و موفقیت های شرکت های کوچک و متوسط مدیر عامل است .

SME ها برای افراد با انگیزه و انعطاف پذیر ، اشتغال ایجاد می کنند همچنین این شرکت ها یک مزیت رقابتی هم در بازار ایجاد می کنند. شرکت‌های دانش‌بنیان و استارت‌آپ‌ها یکی از مهم‌ترین مثال‌ها برای شرکت‌های SME، محسوب می‌شوند که می‌توانند با سرمایه خرد و میزان کارمندان اندک راه‌اندازی شوند و مسیر توسعه خود را پیش بگیرند

شرکت کوچک و متوسط به شرکتی گفته می شود که کمتر از 250 کارمند دارد.کسب و کار کوچک به شرکتی گفته می شود که کمتر از 50 کارمند دارد البته طبق تعریف بانک مرکزی ایران، شرکت‌هایی که پرسنل کمتر از 50 نفر را دارند جزو دسته شرکت‌های SME قرار می‌گیرند. این بنگاه‌ها معمولاً با داشتن کارمندان جوان و با انگیزه، سعی دارند تا با تعریف کردن نقشه راه خود، از مقیاس کوچک با سرمایه خرد، تبدیل به شرکت‌های بزرگ با سرمایه کلان شوند.



عوامل بسیاری از قبیل هم بیرونی و هم درونی بر بهره وری SME ها تأثیر می گذارد. معروف ترین آنها رقابت می باشد، برخی از صاحب نظران به این نتیجه رسیده  اند که هر چه بنگاه‌ها بزرگ‌تر می‌شوند میزان بهره‌وری شان کاهش پیدا می‌کند و هر‌چه اندازه بنگاه‌ها کوچک‌تر می‌شود قدرت رقابت آن ها افزایش پیدا می کند. و از دیگر عوامل تاثیرگذار بر بهره وری SME ها می توان به ارتقا مهارت های نیروی کار و نوآوری، دسترسی به فناوری، دسترسی به شبکه های تجاری اشاره نمود.

قوانین بازار SME

بازار فرابورس ایران با راه‌اندازی سامانه‌ای برای بازار SME، فرصتی را فراهم کرد تا کسب و کارهای خرد و متوسط بتوانند در بازار اقتصادی حضوری فعال داشته باشند و این بازار جزوی از بازار فرابورس به حساب می‌آید. این بازار با هدف حمایت و پویایی این نوع کسب و کارها و پیداکردن جایگاهی مناسب برای آن‌ها تشکیل شده است. امروزه بنگاه‌های کوچک و متوسط نقش غیر قابل انکاری در توسعه و رشد فناوری و پیشرفت اقتصادی دارند و از همین رو نیازمند توجه بیشتر از سمت دولتمردان دارند.

در این راستا ایجاد بازار SME باعث رونق این نوع کسب و کارها شده است و دارای قوانین خاص خود می‌باشد.

بازار شرکت‌های کوچک و متوسط به­عنوان بازار نوظهوری که پس از کسب مجوزهای لازم راه‌اندازی شده است، گرچه در دسته‌بندی بازار سهام فرابورس ایران قرار می‌گیرد، ولی در عین حال به علت خاص بودن شرایط پذیرش و معامله‌گران آن، تفاوت‌هایی با بازارهای اول، دوم و پایه دارد. در بازار شرکت‌های کوچک و متوسط، شرکت‌های متقاضی پس از احراز شرایط پذیرش موردنظر در فرابورس ایران پذیرفته شده و علاوه بر برخورداری از تمامی مزایای شرکت‌های پذیرش شده در بازار سرمایه، مشمول مزایای ویژه این بازار نیز می‌شوند. با توجه به اهداف استراتژیک بازار سرمایه درخصوص کمک به تأمین مالی بنگاه‌های اقتصادی، بر اساس دستورالعمل مربوطه ساده‌ترین شرایط در مقایسه با بازارهای اول و دوم فرابورس برای ورود شرکت‌ها در نظر گرفته شده است. معامله‌گران سهام در بازار شرکت‌های کوچک و متوسط به‌منظور تمایز این بازار از بازارهای اصلی بورس تهران و فرابورس ایران از میان سرمایه‌گذاران حرفه‌ای انتخاب شده است. به این ترتیب بر اساس دستورالعمل موجود خرید اوراق بهادار در بازار  SMEتوسط تمامی اشخاص حقوقی و سرمایه‌گذاران نهادی امکان­پذیر است. همچنین دامنه نوسان روزانه قیمت و محدودیت حجمی در معاملات سهام بازار شرکت‌های کوچک و متوسط اعمال نمی‌شود.